Lekkernassûh ontmoet Les Amis de Cuisine.

In deze podcast luistert u naar de verhalen van Liselotte Bredius (mede-oprichter van Lekkernassûh) en Richard van Beekum (Lid van Les Amis de Cuisine). Allebei Haagse Roots. De Indische oma van Liselotte zwaaide vroeger de scepter in de keuken van Garoeda aan de Kneuterdijk. Koken heeft altijd een centrale plek in haar leven gehad. Liselotte heeft veel zelf in haar leven moeten uitzoeken, ook toen ze jong was. Niks boeide haar, totdat ze aan het einde van de middelbare school moeder werd en wist; dit ga ik goed doen! Aldus geschiedde. Een baan in de corporate wereld bleek niet helemaal op haar lijf geschreven. Nu probeert ze vanuit Lekkernassûh aanjager te zijn van een eerlijk, lokaal voedselsysteem in en rondom Den Haag. In deze aflevering van het Haags Verhaal vertelt ze haar verhaal en het verhaal achter dit initiatief.

De Haagse kookclub Les Amis de Cuisine is sinds 1975 een vereniging van, voor en door kookliefhebbers. De 250 leden koken in vaste groepjes iedere maand samen een menu onder leiding van hun eigen chef en souschef. Dat doen ze in hun eigen, professionele keuken aan de Kerketuinen. Richard van Beekum is een van de leden van zo’n kookgroep. Vanaf zijn 14e kookte hij al met het vlees dat hij na een dag werken als hulpje bij de slager mee naar huis kreeg. Zijn ouders hadden een drogisterij op het Jonckbloetplein: De Salamander. Richard was als enig kind van middenstanders gewend om zijn eigen boontjes te doppen. Het Margriet Kookboek heeft hij in zijn leven versleten. Hij vertelt over zijn herinneringen aan Laak en Moerwijk, de Puch en Mike Oldfield. En hoe hij ooit als marinier in het Capitol Hill belandde. Liselotte en Richard zagen elkaar weer terug via een online meeting.

Luister hier naar de podcast.

Benieuwd hoe dat ging en hoe het met ze gaat? Hier is de link naar het filmpje


Pakistaanse ontmoet Poolse vrouwenvereniging

De Poolse en Pakistaanse gemeenschappen hebben over en weer veel vooroordelen over elkaarWat is daarvan overgebleven na de bijeenkomst van het Haags Verhaal?  

In de tweede podcastaflevering van het Haags Verhaal vertellen Fouzia Shameen en Sylwia Dresscher hun verhalen en die van hun gemeenschap.  

Love, peace and knowledge is het credo van de Minhaj Ladys and Sisters, zoals de Pakistaanse vrouwenvereniging van de Minhaj ul Quran moskee aan de Hoefkade zich noemt. Fouzia is een trouwe bezoekster van de wekelijkse bijeenkomsten. Ooit droomde ze van een baan in het leger in Pakistan en was daarvoor in opleidingTotdat haar ouders voor haar een Pakistaanse man uit Den Haag kozen om mee te trouwen. Zo viel haar droom in duigen. Nu is zij gastouder in NederlandEn trouwt haar zoon ook weer een Pakistaanse vrouw. Luister hier naar de podcast

De Poolse vrouwen van vrouwenvereniging Polka organiseren voor elkaar, maar ook voor de Poolse gemeenschap bijeenkomsten die empoweren en verbinding maken met de Nederlandse samenleving. Sylwia pakte in Nederland kansen die ze in Polen niet had. Haar vader heeft haar en haar zusje en broertje grotendeels zelf opgevoed na de vroege dood van hun moeder. Dat heeft grote gevolgen gehad voor haar levensloop. In Nederland vond zij haar geluk en kan zij zich ontplooien, onder andere door te trouwen met een islamitische man… Luister hier naar de podcast

Wil je weten hoe het nu met de gemeenschappen gaat? Klik dan hier voor een filmpje.


Straatconsulaat ontmoet Vastgoedsociëteit

In Coronatijden hebben de dak- en thuislozen het extra moeilijk, maar ook hun begeleiders. Want met zijn allen op een kluitje is geen pretje. Ook al is er in Den Haag een hotel gehuurd om een deel van de daklozen in onder te brengen, zodat de zalen voor de helft gevuld zijn.

De avond die wij in september hadden met het Straat Consulaat en de Vastgoedsociëteit Haaglanden (VSH) ging over de situatie van de dak- en thuislozen, verteld door Tamara IJzendoorn die inmiddels weer een dak boven haar hoofd heeft. Hoe heeft zij dat voor elkaar gekregen? De afgelopen jaren is het aantal daklozen verdubbeld en het aantal jongeren zonder eigen stek verdrievoudigd. De leden van Vastgoedsociëteit Haaglanden bouwen in en rond Den Haag woningen en kantoren. Trekken zij zich het lot van deze groep aan? Marc Nelen, bestuurder van VSH vertelt daarover, hoe Den Haag zich ontwikkelt en hoe zijn eigen leven verliep. Luister hier naar de podcasts.

En voor wie wil weten hoe het nu gaat met Tamara en Marc? Kijk hier, het introfilmpje