Reizend verhalencircus

Het Haags Verhaal gaat als een reizend verhalencircus door de stad. Tijdens onze verhalenavonden is er een ontmoeting tussen twee gemeenschappen die iets gemeen hebben, maar elkaar anders nooit zouden ontmoeten. Het draait die avond om twee levensverhalen van twee mensen (uit iedere groep een). We eten samen soep en laten ons verrassen door de verhalen die worden verteld, geïllustreerd aan de hand van foto’s uit het familie-album, beelden en muziek. De verhalenvertellers sluiten hun verhaal af met een tegelspreuk en een favoriet muziekstuk voor de Haags Verhaal Spotifylijst (link).

We reizen met ons verhalencircus door de hele stad; we komen bij de gemeenschappen 'thuis'. de ene keer is dat een sportkantine, dan weer een veilinghuis of een moskee. Op die manier doorkruisen we de hele stad en komen we in de haarvaten van de samenleving. De entree is gratis, maar we werken met donaties achteraf, naar draagkracht. Zodat iedereen ook echt kan meedoen.

De avond wordt gehost door vrijwilligers: zij koken de soep, zijn gastheer/vrouw en zorgen dat alles wordt op- en afgeruimd. Maar ze maken ook geluidsopnames en zorgen dat daar achteraf een podcast van wordt gemaakt. Zodat iedereen met ons kan meereizen door de stad. 

Het idee is simpel: iedereen kan zich bij ons aansluiten. Voor internationals (we hebben tijdens een van onze verhalenavonden geleerd dat we het dan hebben over zowel expats als vluchtelingen) is dit een manier om hun nieuwe omgeving beter te leren kennen en een nieuw netwerk op te bouwen.

Young Stories

Voor jongeren hebben we aparte bijeenkomsten, onder leiding van Power Queen Deborah Cameron. Volgens hetzelfde principe: werelden die elkaar ontmoeten en beter leren kennen. Jongeren gaan op deze bijeenkomsten op een interactieve manier met elkaar in gesprek. 

"Het begint bij elkaar kennen, luisteren naar elkaars verhalen en dan is niet deze problematiek morgen opgelost. Ook niet overmorgen […]. Maar er kan wel een zaadje geplant worden en dat is dat de reden dat ik hier ben vanavond. Luisteren naar de verhalen en kijken wat daarin en -aan kunnen doen met elkaar."

Vastgoedondernemer (tijdens verhalenavond met het Straatconsulaat)

Oud (er Roze) ontmoet Queer

16 Februari 2020 in dienstencentrum Copernicus

Het werd geen gemakkelijke bijeenkomst van het Haags Verhaal in dienstencentrum Copernicus in Den Haag. Oud(er) Roze ontmoet Queer, was het thema. Riyaz van Wegberg (25) legde uit hoe vaak hij zich buitengesloten heeft gevoeld en op zijn ziel getrapt is vanwege zijn geaardheid, voorkomen en biculturele achtergrond. Daarom maakt hij voortaan liever zelf uit met wie hij omgaat, zoals de LHBTI+tintje-jongeren van de The Hang-Out 070. En daarom waren er ook geen andere jongeren meegekomen, in zijn kielzog. Ook niet om de wereld van Frank Kam (52) te ontmoeten, die met Soos Samen 50+, iedere tweede zondag van de maand een veilige haven is voor "oudere homo's, lesbo's en hun vrienden'". Dat begreep een deel van de toehoorders helemaal niet, terwijl het andere deel dat helemaal kon invoelen. Werelden samenbrengen in je eigen stad is niet alleen maar leuk, maar ook confronterend. En daarom zo nodig!

HaagsVerhaal_VisueelVerslag_QueerHomo.jpg

Expat meets vluchteling

 22 januari 2020 in the Church of Our Saviour

'We zijn allemaal internationals', was de conclusie die we konden trekken aan het einde van de verhalenavond 'Expat meets Vluchteling'. Want waar je ook vandaag komt en hoe je weg naar Den Haag ook was: als nieuwe inwoner van Den Haag voel je je altijd ontheemd en ontbeer je een goed netwerk. Dan is het belangrijk dat er mensen zijn die je wegwijs kunnen maken in de wirwar van regels maar ook die gewoon een beetje aardig voor je zijn. Zowel Sahar Hossini (Iran) als Deborah Valentine (Canada), voelde zich in Den Haag aanvankelijk niet welkom. Het was moeilijk om hier contact te maken. Sahar werd zelfs gepest door buurtgenoten. Inmiddels zetten beide dames zich volop in in onze Haagse samenleving. Sahar voor het Humanityhouse en VluchtelingenWerk Den Haag, Westland en Rijswijk, ook al weet ze na 10 jaar nog steeds niet of ze mag blijven. Deborah Valentine, de directeur van ACCESS-Netherlands, vangt met de vrijwilligers die aan die organisatie verbonden zijn, internationals op die vanuit het buitenland naar Den Haag komen om hier te werken en te wonen. Hun spreuken aan het einde van de avond? Nee heb je, ja kun je krijgen (Deborah) en Kan niet bestaat niet (Sahar). Dat zegt genoeg over deze twee geweldige vrouwen, die zich inmiddels helemaal thuis voelen in Den Haag. En waar we maar heel blij mee mogen zijn.

Het werd een mooie avond, dankzij de kundige interviews van Fatma Kaya en Sharyn Cooper en gespreksleider Stefan Wijers. En de prachtige foto's zijn weer van Piet Gispen.

HaagsVerhaal_VisueelVerslag_ExpatVluchteling.jpg